Text Size

Programma Socialisme 2011

Op 12 en 13 maart vindt in Brussel het jaarlijkse Socialisme-weekend van onze Belgische zusterpartij plaats. Dat is een weekend vol discussie, debat en vorming over tal van thema's. We publiceren het volledige programma van het weekend met een overzicht van de meetings en de verschillende commissies. Met 18 commissies en 4 meetings zit er voor elk wat wils tussen en wordt het moeilijk om keuzes te maken. Als je interesse hebt, neem dan contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Zaterdag 12 maart

11.00-12.00. OPENINGSMEETING

Internationale vrouwendag: strijd tegen kapitalisme meer dan ooit nodig
Meer dan 100 jaar terug begonnen vrouwen op 8 maart een internationale dag van strijd voor vrouwenrechten en voor socialisme te organiseren. Vandaag worden steeds meer verworvenheden teruggeschroefd: werk voor vrouwen zijn steeds minder volwaardige banen, hun lonen zijn gemiddeld lager, de flexibiliteit op de arbeidsmarkt is niet voorzien op een leven met kinderen en tegen de achtergrond van die zwakke economische positie is seksisme en objectivering van vrouwen ondertussen steeds meer gemeengoed geworden. Leila Messaoudi (Gauche Révolutionnaire, Frankrijk), Christine Thomas (Contro Corrente, Italië, auteur van het boek It doesn’t have to be like this) en Tanja Niemeier (medewerkster fractie GUE – Verenigd Links in het Europees Parlement) trekken lessen uit het verleden voor de strijd van werkende vrouwen vandaag.

13.00-15.00. 2 PANELGESPREKKEN 

 • 20 jaar Blokbuster
  hoe vechten tegen extreem-rechts met Barbara Veger (Socialistisch Alternatief, Nederland) over het fenomeen “knetterrechts” in Nederland, Petr Jindra (Socialistická alternativa Budoucnost, Tsjechië) over de opgang en het karakter van extreem-rechts in Oost Europa, Antoine T (Jeunes Anti-Fasciste, Charleroi) en Geert Cool, Blokbuster
 • Revolutie in Tunesië, Egypte, Yemen,...
  met o.a. Chahid Gashir, verslaggever van het CWI in Tunesië tijdens de revolte.

15.30-18.00. 8 COMMISSIES 

 • Wat is socialisme en waarom is een planeconomie nodig. Met François Bliki
 • Jongeren vechten voor hun onderwijs en hun toekomst met Alex Lecocq (Gauche Révolutionaire, Frankrijk), Paul Callanan (Youth Fight for Jobs and Education), Matthias Vanderhoogstraten (Actief Linkse Studenten)
 • Klimaatverandering, natuurrampen en socialisme
 • Tamil Solidarity, internationale campagne tegen onderdrukking in Sri Lanka
 • Een ééngemaakte, strijdbare partij voor de werkende klasse is nodig. Met sprekers van het Front des Gauches, o.a. Pierre Eyben (woordvoerder PC Liege)
 • De ervaringen met en de lessen van de algemene staking in België met Gustave Dache
 • Congo: 50 jaar na de onafhankelijkheid en de moord op Lumumba
 • Marxisme en het nationaliteitenvraagstuk

19.00-20.30. AVONDMEETING

Europa in crisis, de strijd tegen besparingen
met Jacques Chastaing (Frankrijk), NPA Mulhouse (al jarenlang actief, onder meer in de strijd van LIP in Besançon in de jaren 1970) over de beweging tegen de pensioenplannen van Sarkozy. Paul Callanan (Groot-Brittannië), Youth Fight for Jobs and Education, over de strijd tegen de besparingswoede van de ConDem-coalitie. Matt Waine (Ierland), gemeenteraadslid voor de Socialist Party in Dublin, over hoe de schuldencrisis de regeringscoalitie in Ierland onderuit haalde; radicaal links heeft in Ierland de krachten gebundeld in de United Left Alliance, dat volgens peilingen drie tot vier zetels kan halen in de parlementsverkiezingen van 25 februari. Eric Byl, lid van uitvoerend bestuur LSP en verantwoordelijke vakbondswerking.

 


Zondag 13 maart

10-12u30. OCHTENDPANEL

Perspectieven voor strijd in België en welke houding innemen over de communautaire kwestie

Syndicalisten die regelmatig geconfronteerd worden met de communautaire kwestie getuigen hoe zij daarmee omspringen. Levi Sollie (delegee Algemene Centrale bij Bayer), Karim Brikci (ACOD-delegee in het Brusselse openbare ziekenhuis Brugmann, waar zowel het personeel als de patiënten bestaan uit Nederlandstaligen, Franstaligen en anderstaligen), Yves Cappelle (BBTK- delegee bij Steria Benelux en lid van de tweetalige BBTK-SETCa afdeling BHV), Wouter Gysen (ACOD-delegee NMBS, waar eenheid over de taalgrens een voorwaarde is om de aanvallen van de directie op het statuut en de arbeidscondities af te slaan) en Anja Deschoemacker (lid van het uitvoerend bestuur van LSP en auteur van ‘De nationale kwestie in België – een antwoord van de arbeidersbeweging is nodig!).

13.00-15.30. 8 COMMISSIES

   

 • Venezuela: ooggetuigenverslag door Benjamin D van zes maand verblijf in het “Socialisme van de 21ste eeuw”
 • Homofobie in opmars: oorzaak en oplossing
 • Jongeren in strijd voor degelijk werk
 • De fluwelen splitsing van Tsjecho-Slowakije met Petr Jindra
 • Hoe vechten tegen sexisme met Laure M (vrouwencomissie LSP) en Christine Thomas
 • 10 jaar anti-globaliseringsbeweging: Film: The Shock Doctrine + debat
 • 140 jaar Commune van Parijs door Alex Rouillard, Gauche Révolutionnaire
 • Voor democratische en strijdbare vakbonden met Martin Willems (ontslagen BBTK secretaris BHV) 

16.00-17.00. SLOTMEETING

Voor strijd, solidariteit en socialisme

Het kapitalisme is niet meer in staat een degelijke toekomst te bieden. De economische crisis leidde bijna overal tot de meest drastische aanvallen op de levensstandaard van de werkenden en hun gezinnen. Massale protesten, stakingsacties en regelrechte revoltes tonen dat een steeds groter deel van de bevolking niet langer bereid is de logica van dit systeem te aanvaarden. Maar bestaat er wel een alternatief? Op welke manier kan de strijd voor een socialistische samenleving terug een concrete optie worden? Chahid Gashir verbleef enkele weken in Tunesië en brengt verslag, Bart Vandersteene is woordvoerder van LSP en formuleert een actueel socialistisch strijdalternatief,Donna Litzou is lid van de Griekse zusterorganisatie van LSP en getuigt van de strijd in Griekenland.