Text Size

Waarom werd ik lid?

Een regelmatige rubriek voor nieuwe leden.

Door Ken, 19 jaar, Offensief Amsterdam

Door in Amsterdam Zuidoost op te groeien kwam ik al snel in aanraking met de zogenaamde "lagere klasse" in de maatschappij. Toen ik later naar een gymnasia school ging in het centrum van Amsterdam kwamen er al vraagtekens in mij op over het grote verschil van mensen en omgeving in vergelijking tot mijn eigen buurt. Het was ook in die tijd dat ik naar Hiphop begon te luisteren waarin vaak protest tegen de heersende klasse is te horen. Dit sprak mij aan en ik begon daarom ook meer naar politieke Hiphop te luisteren. Door hier naar te luisteren ging ik steeds meer om me heen kijken en werd me bewuster van wat er in de wereld gebeurt. Eén ding wist ik toen zeker, ik ben het niet eens met hoe de wereld nu te werk gaat.  Ik begon eerst te lezen over politieke figuren die ik in rapnummers hoorde zoals Che Guevara, Malcolm X en de Black Panther Party en voelde mij op vele gebieden sterk tot hun visie aangetrokken. In mijn schoolboeken merkte ik op dat deze personen die ook deel uitmaken van de geschiedenis niet voorkwamen. Ik besloot daarom ook de werkstukken die ik voor het vak geschiedenis moest maken te betrekken tot het socialisme en kwam er zo meer over te weten. De tijd hierna heb ik tijd besteed om me in politiek te verdiepen. De gedachte die ik na een tijd kreeg was dat het tijd is voor actie. Kennis doe je bovendien ook het beste op door theorie met praktijk te combineren. Daarom sluit ik me aan bij Offensief, een organisatie die strijd voor een betere wereld. Samenvattend is mijn besluit tot stand gekomen door de liefde die ik heb voor andere mensen en niet uit haat tegen.

Che

 Door Jamie, 16 jaar, Offensief Amersfoort

Helaas laat het onderwijs soms nog wel eens wat te wensen over op bepaalde gebieden, dit onder andere bij de geschiedenislessen. Wat ik op school heb geleerd over het Marxisme is samen te vatten in een enkele zin: "Het betekende gelijke lonen voor iedereen, natuurlijk is dit niet eerlijk, daarom werkte het niet en het liep ook altijd uit op een dictatuur en heel veel slachtoffers (“Meer dan Hitler!!”)".

Natuurlijk wilde ik er toch meer over weten. Als het zo’n gebrekkige theorie is, waarom was, en is er dan zoveel aanhang voor? Toch wist ik eigenlijk niet waar ik moest beginnen. aast deze vraag heb ik me ook vaak afgevraagd hoe en wat ik aan de problemen kon doen waar de moderne wereld mee kampt: Armoede, honger, milieuvervuiling, oorlog en alle andere ongerechtigheden die je op kunt noemen. Ik ben dan ook niet iemand die zich neerlegt bij “ik kan er toch niks aan doen, het is nou eenmaal zo.” Dus ben ik op zoek gegaan naar voorbeelden uit de geschiedenis van mensen die hier wat aan deden, en dan kom je al gauw uit bij mensen als Ernesto Guevara.

Ik deed wat onderzoek naar wie hij was en besloot in mijn lokale 2e hands boekwinkel naar boeken over het marxisme te zoeken. Ik vond een redelijk korte maar toch informatieve samenvatting en toelichting van de ideeën van Karl Marx, door Leon Trotski geschreven. Ook kwam ik er achter dat het systeem dat bekend staat als het socialisme of communisme nooit echt correct is toegepast.

In deze ideeën kon ik mij zeker vinden en ik besloot online een forum op te zoeken waar ik meer kon leren. Hier kwam ik een aantal mensen tegen die mij allerlei links hebben gestuurd over de organisaties waar zij bij zaten, maar daar werd ik op zich niet veel wijzer van, of ik kon me er niet echt in vinden, maar ik kwam ook een Offensief-lid tegen, en deze is persoonlijk naar mijn woonomgeving gekomen om mij meer te vertellen over Offensief, wat ze doen, waar ze voor staan en wat ik hoorde sprak mij aan. Mij aansluiten bij Offensief leek mij de manier om een verandering teweeg te brengen of in ieder geval een bijdrage te leveren aan het tot stand brengen van een betere, eerlijkere wereld.