Text Size

Stop het uitkleden van het onderwijs!

Het is crisis en het kabinet heeft in al haar wijsheid besloten om dan maar het mes in de uitgaven te zetten. Na de AOW-kwestie is het onderwijs aan de beurt, met het doel om 20% te bezuinigen.

Door Johan den Boer, Offensief Rotterdam

Een ongekend grote bezuiniging, vooral als je je realiseert dat hiervoor ook al het budget voor het onderwijs amper gegroeid is. Het resultaat zie je nu al: Overvolle collegezalen met onvoldoende docenten en dus amper begeleiding.

Een voorbeeld van de bezuinigingen is de studiefinanciering. Deze is nu al bevroren, maar Wouter Bos heeft al aangekondigd dat hij het helemaal niet erg zou vinden om deze nu helemaal af te schaffen. Uit onderzoek van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) blijkt dat zo'n 35 procent van de jongeren afziet van een hogere opleiding als dat betekent dat ze 30.000 euro moeten lenen. Volgens het kabinet is blijkbaar de kenniseconomie alleen maar bedoeld voor de rijken.

Werkloosheid

Als je dan toch je opleiding af hebt kunnen maken, mag je gelijk kennismaken met de steeds hogere werkeloosheid in Nederland, die ondertussen opgelopen is tot 11,4 procent. Ook zijn er steeds minder vacatures, van 274.000 vorig jaar naar 126.600 dit jaar. Het Centraal Bureau voor de Statistiek zegt het al: “In tijden van economische crisis worden jongeren doorgaans het eerst getroffen”.

Toch eindelijk een baan gevonden? Dan kan je ook nog eens tot je 67e of zelfs langer doorwerken. Door deze afbraak van de AOW zullen vooral jongeren (sterker nog, iedereen die op dit moment jonger is dan 65) de pineut zijn.

Verzet

Maar er is ook verzet tegen deze plannen. Uiteraard gaat de meeste aandacht naar het verzet tegen de AOW-leeftijdsverhoging. Maar ook ROOD, de jongerenorganisatie van de SP, zal net als de LSVb actie voeren om de bezuinigingen op het onderwijs tegen te houden.

De crisis bevestigt wat marxisten al jaren zeggen: Het kapitalisme heeft zijn beste tijd wel gehad. Het is nu tijd om het roer om te gooien, naar een samenleving waarin niet de belangen van een kleine groep bankiers en andere topmanagers centraal staan, maar de behoeften van de meerderheid van de bevolking.

Daarom zou de volledige nationalisatie van het onderwijs onder controle en beheer van de docenten en studenten een goede stap vooruit zijn. Hierdoor kan een gelijke toegang voor iedereen gegarandeerd worden en zo voorkomen we een tweedeling in het onderwijs tussen een luxe privaat onderwijs voor de elite en een armlastig publiek onderwijs voor de mensen met minder geld.

Interview met David, een vroegere MBO-leerling over de stageplaatsen binnen het MBO.

Voor welke opleiding liep je stage? Wat voor stage liep je?
Ik deed de opleiding Medewerker Beheer ICT, een niveau 3 MBO-opleiding. Mijn stage deed ik bij een basisschool in Rotterdam.

Kon je makkelijk een stageplaats vinden?
Gelukkig wel. Ik was al erg vroeg begonnen met een stageplaats te zoeken, waardoor er natuurlijk veel meer mogelijkheden waren. Helaas was het grootste deel van deze mogelijkheden even slecht als de rest.

Hoe beviel je stage?
Eigenlijk was het meer een noodzakelijk kwaad. Op de stageplaats kreeg ik eigenlijk weinig begeleiding, ik voelde me meer een goedkope vervanging van een 'normale' systeembeheerder dan dat ik er zat om iets te leren.

Hoe was de begeleiding vanuit school?
Ook vanuit school was er vrijwel geen begeleiding, we kregen een lange lijst met stageplaatsen in onze handen gedrukt en moesten het zelf maar uitzoeken. Mijn stagebegeleider zag ik alleen met de proeven van bekwaamheid, drie praktijkexamens die we moeten afleggen. Dit stelt niet veel meer voor dan een presentatie geven.

Kreeg je een stagevergoeding? Hoe waren je vakantiedagen geregeld?
Ik kreeg geen stagevergoeding, ook mijn reiskosten moest ik zelf betalen. Deze had ik gelukkig niet vaak, omdat ik er meestal heen kon fietsen. Vanuit mijn stageplaats kreeg ik geen vakantie, er werd zelfs van mij verwacht om tijdens de schoolvakantie de extra dagen gewoon te werken. Toen mijn 768 uur er op zaten, ben ik ook gelijk weggegaan.

Hoe zat het met de rest van je klas?
Dat verschilde. Een paar mensen hadden wel een goede stageplaats gevonden, waar ze ook een redelijke vergoeding en begeleiding kregen. Maar het grootste deel zat net als ik bij kleine bedrijfjes of basisscholen en die kregen vaak helemaal niets. Ik ken ook niemand die bij zijn stageplaats is blijven werken.