Text Size

VS: in minder dan 24 uur tijd 40.000 betogers na oproepen van Socialist Alternative

Socialist Alternative en Socialist Students namen het initiatief voor enkele van de massale protesten die de voorbije dagen plaatsvonden. Centraal in de oproep stond de noodzaak van eenheid tegen seksisme en racisme en de opbouw van een beweging tegen Trump en zijn klasse van miljardairs. In minder dan 24 uur na de verkiezingen kregen we hiermee ongeveer 40.000 betogers op de been.

Het aantal betogers was opmerkelijk en is enthousiasmeren: in New York waren er 10.000 betogers, in Philadelphia 6.000, in Boston 10.000, in Seattle 6.000 en in Oakland 5.000. Deze acties waren topnieuws voor tal van gevestigde media in binnen- en buitenland – van CNN tot The Guardian.

En dit is slechts het begin.

Er zijn plannen voor grote nationale protestacties rond de eedaflegging van Trump op 20 en 21 januari. Deze acties zullen een duidelijke boodschap brengen van verzet tegen de rechtse boodschap van haat en tegen het beleid in dienst van de grote bedrijven. We moeten van onderuit bouwen aan bewegingen tegen de dreiging om de massale deportaties van migranten op te voeren, tegen de dreiging om moslims te viseren en tegen andere aanvallen. Socialist Alternative zal blijven een centrale rol spelen in het mobiliseren en opbouwen van een sterke beweging tegen haat.

De gevestigde media mogen dan al hopen dat het protest gaat liggen of analyses brengen waarin ze het hebben over “ontgoochelde Clinton-fans in een natuurlijk rouwproces” en andere “hipsters”, zonder de “professionele manifestanten die voor van alles betogen” te vergeten (zo wordt het letterlijk gezegd door ‘Amerika-kenner’ Bjorn Soenens op de VRT!), het protest zal niet zomaar verdwijnen en kent een groot draagvlak. De zoektocht naar een socialistisch alternatief werd in de campagne bevestigd door de grote aanwezigheid op de meetings van Bernie Sanders voor hij Clinton ging steunen (nadien kreeg hij met moeite enkele honderden op de been voor zijn meetings). De protestbewegingen van de afgelopen jaren – Occupy Wall Street, Black Lives Matter, de strijd voor 15 dollar – zoeken naar politieke instrumenten en methoden om tot echte verandering te komen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de socialistische beweging aan het groeien is in de VS. De voorbije dagen wilden honderden mensen aansluiten bij Socialist Alternative.

Vandaag horen we quasi enkel reacties van het establishment op het protest en gaat alle aandacht naar de nieuwe president en zijn entourage. Wij houden op 25 en 26 november meetings met één van de woordvoerders van het protest tegen Trump en van de groeiende socialistische beweging in de VS: Kshama Sawant. Een unieke gelegenheid om kennis te maken met deze woordvoerder van het terugkerende socialisme in het hol van de kapitalistische leeuw

Verwijzingen naar de facebook evenementen:
25 november: Gent
26 november: Brussel

Oakland

Oakland

Seattle

Seattle

Philadelphia

Philadelphia

New York City

New York City