Text Size

Europees Parlement: Malala Yousafzai krijgt Sacharov prijs

foto malalaDeze week gaf het Europees Parlement de Sacharov prijs aan Malala Yousafzai. Dit Pakistaanse meisje werd bekend omwille van haar moedige verdediging van het recht van meisjes en jonge vrouwen op onderwijs in een land waar dit recht constant wordt ondermijnd en aangevallen door reactionaire krachten zoals de Taliban. Ik ben blij dat Malala nog leeft na de aanslag op haar leven in oktober vorig jaar. Het is indrukwekkend te zien dat ze niet toegaf maar vastberaden blijft opkomen voor het recht van jonge vrouwen op degelijk onderwijs.

Reactie door Paul Murphy, lid van het Europarlement voor de Ierse Socialist Party

 

 

Het is minder bekend dat Malala zich sterk heeft uitgesproken voor socialisme als samenlevingsvorm die de belangen van de werkende bevolking, armen en vrouwen kan verdedigen. Voor de aanval op haar leven sprak ze op een conferentie in de Swatvallei, de plaats waar ze geboren is en opgroeide, waar ze verklaarde: “Ik ben ervan overtuigd dat socialisme het enige antwoord is. Het zal ons bevrijden van de ketenen van fanatisme en onderdrukking”.

Deze verklaring is een uitdrukking van de sterke socialistische tradities van de arbeidersklasse en de vakbeweging. Deze tradities bestaan vandaag nog steeds in Pakistan en dit ondanks de harde repressie door de regering, de reactionaire en rechtse krachten en de politieke islam. Dit element komt doorgaans niet aan bod, het past immers niet in het beeld dat de Westerse machten van Pakistan willen geven.

Malala is een sterke jonge vrouw die haar mening niet wegstopt. Na een ontmoeting met president Obama in oktober van dit jaar verklaarde ze: “Ik heb ook mijn bezorgdheid geuit over het feit dat aanvallen met drones het terrorisme in de hand werken. Er vallen hierdoor onschuldige slachtoffers en het leidt tot woede onder de Pakistaanse bevolking.” Dat is een stelling die niet werd vermeld in het verslag van het Witte Huis, maar het is wel een correcte en terechte opmerking.

Amnesty International merkte vorige maand op dat er bij aanvallen met Amerikaanse drones onder meer een Pakistaanse grootmoeder en vrouw van een gepensioneerde schooldirecteur omkwam toen ze groenten oogste. Er kwamen ook 18 gewone werkenden om, de jongste van hen was 14 jaar oud. Sinds 2004 waren er 376 aanvallen met drones in Pakistan. De dodentol wordt geschat op 2.525 tot 3.3616. Die cijfers komen van het Bureau of Investigative Journalism. Volgens de VN kwamen 400 burgers en een bijkomende 200 ‘niet-strijders’ om het leven bij aanvallen met drones. De Pakistaanse media hebben het over 926 burgerdoden.

Gewone mensen zijn het slachtoffer van deze zogenaamde oorlog tegen het terrorisme. De oorlog tegen Afghanistan heeft reactionaire krachten als de Taliban versterkt. Het heeft de volledige regio gedestabiliseerd. Het heeft de positie van vrouwen niet verbeterd en het heeft niet geleid tot een zogenaamde democratische omvorming. De Afghaanse regering blijkt steeds corrupter te zijn en ook in Pakistan is corruptie schering en inslag. De bevolking van de regio moet, net zoals Malala, het lot in eigen handen nemen door te strijden voor een samenleving zonder oorlog, armoede, corruptie of discriminatie op basis van sekse, religie of etnische oorsprong.