Text Size

Kazachstan - Oproep tot solidariteit: Georgii Epshtein 10 dagen in gevangenis

De rechtbank had maar vijf minuten nodig om de Russische linkse socialist Georgii Epshtein te veroordelen tot tien dagen gevangenisstraf omdat hij de “verblijfsregels in Kazachstan” niet was nagekomen. De Russische activist was in Kazachstan op bezoek en werd opgepakt in het kantoor van de campagne “Blijf van onze huizen” in Almaty, een campagne tegen onteigeningen.

Georgii werd overgebracht naar het kantoor van de migratiepolitie in de regio Bostandykskii. Daar werd hem niet gezegd waarom hij werd opgepakt of waarom hij voor de rechtbank zou moeten verschijnen. Voor de rechtbank werd gezegd dat hij de regels voor een verblijf in Kazachstan niet was nagekomen. Georgii had nochtans de wettelijke regel waarbij een Rus bij een bezoek aan het land zich vooraf moet melden bij de politie nagekomen. Er is geen wettelijke beperking van waar een bezoekende Rus wel of niet aanwezig mag zijn.

Rechter Ak-Hazik Korazbayeva en de openbare aanklager baseerden zich op een zogenaamd “ooggetuigenverslag” dat werd gebracht door iemand die Georgii nog nooit eerder had gezien. De ‘ooggetuige’ werd geïdentificeerd als Pashaev Magamed. Hij verklaarde aan de politie dat Georgii in zijn flat verbleef. Dat werd aangevuld met ander “bewijsmateriaal” dat de politie had opgemaakt.

De politie trok naar de flat waar Georgii voorheen tijdelijk verbleef en daar vroegen ze aan de huiseigenaar om de registratie van Georgii te antidateren om overlappende data te hebben en Georgii daarvan te beschuldigen. De huiseigenaar van de flat van Georgii getuigde aan een journalist en vertelde wat er was gebeurd. Maar dat werd door de rechter naast zich neer gelegd.

Er werd niet eens de moeite gedaan om de schijn van een eerlijk proces te wekken. Georgii werd meteen ondervraagd en lag constant onder vuur van de rechter die opmerkingen maakte als hij glimlachte, sprak of recht stond. De rechter en de openbare aanklager waren het roerend eens: tien dagen gevangenis werd de strafmaat.

We roepen op om dringend protestberichten te sturen. Dat kan via volgende kanalen:

  • De politie-inspecteur die Georgii arresteerde, Aidis Dunshebaev, kan je een protestsms’je sturen op: +7 705 555 79 39
  • Het hoofd van de migratiepolitie, Berik Dusenbaevich, kan je bellen op +7 727 394 10 14
  • De Kazachse ambassade in Den Haag kan je mailen op: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Ambassade van de Republiek Kazachstan in Nederland 

Nieuwe Parklaan 69  
2597 LB The Hague
Tel: (070) 363 4757