Text Size

Rotterdamse 1 mei: miskleun van een opgefokte burgemeester

Je haalt je schouders op en denkt: we zien wel.
Hoe anders werd de realiteit.

Een relatief kleine groep demonstranten, enkele honderden burgers, werd omsingeld door een overmacht aan politie agenten. De politie agenten stonden zo strak naast elkaar dat je op een gegeven moment vanaf de straat nog maar moeilijk kon zien dat het om een demonstratie ging. De actievoerders hebben alles perfect op beeld vastgelegd.

Ingezonden door Joris, een lezer van de Offensief site

Het lijkt een blunder van de eerste orde van burgemeester Aboutaleb. Eerder was hij staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. In die functie kreeg hij in de gaten dat hij kon scoren door met rechtse maatregelen te komen. Uiteraard zaten er ook wel eens goede maatregelen tussen maar de teneur was toch rechtse maatregelen nemen. Daarin werd hij zo fanatiek dat het wel leek alsof hij wekelijks met een nieuwe maatregel kwam. De heersende politiek heeft hierin mogelijk een politiek gevaar gezien en zo werd Ahmed Aboutaleb weggepromoveerd, geheel in de Nederlandse traditie, naar in dit geval Rotterdam waar hij de eervolle taak van burgemeester kreeg toegewezen. Vervolgens krijgt hij weer een tegenslag te verduren door de rampzalige strandfeesten. Zelfs een leek kan bedenken dat het een risico is om zoiets in het donker te organiseren. Het ging echt mis en de burgemeester belooft beterschap en kan zich geen misstap meer veroorloven.

Vanuit die gedachte is er een opgefokte burgemeester die als een overspannen man reageert op zoiets simpels als een 1 mei demonstratie in Rotterdam. Het is schokkend om te zien dat de politie zo fors aanwezig is met zulke uiteenlopende middelen. De beelden tonen hiervan de details. Er wordt een bevel uit de hoge hoed getoverd dat er geen stokken gebruikt mogen worden tijdens de 1 mei demonstratie. Een willekeurige burger zal dan al snel denken aan een losse stok en aan toestanden zoals in Berlin-Kreuzberg in Duitsland. Niets is minder waar. Het gaat om volledig vreedzaam bedoelde stokken waarmee spandoeken bevestigd worden. Er wordt ge-eist dat de stokken worden ingeleverd. Het is een absurde eis.

Vervolgens komt de vraag: wat gaat de rechter hierover oordelen. De rechter heeft bepaald dat dit niet afgedaan kan worden als even snel er tussen door maar wil zich verder buigen over deze zaak. Het is duidelijk dat dit een principe zaak is geworden. In die zin is deze 1 mei demonstratie een groot succes te noemen. De grote vraag dient zich nu dus aan wat de rechter beslist. Men heeft in Nederland de neiging de gulden middenweg te kiezen. Wel een veroordeling maar nauwelijks een straf zodat je zou kunnen zeggen: dat viel reuze mee.

Dat is hier echter niet van toepassing omdat de rechter een principe uitspraak gaat doen die direct van belang is op de vrijheid van meningsuiting.

Primair is het toch zeer impulsief geweest van de burgemeester om zo overtrokken op te treden. Gaat de rechter dit rechtzetten of tot nieuw beleid maken. Daar gaat het om. Het is nauwelijks voor te stellen dat de heersende klasse zich zo simpel uit de tent laat lokken met betrekking tot een relatief kleine demonstratie. Als men daarvan al schrikt, kan men zichzelf voortaan beter opsluiten in een klerenkast. Geinig is de uitspraak van de burgemeester van Den Haag, VVD-er Jozias van Aartsen. In de aanloop tot de Europese verkiezingen merkte hij op dat er in Nederland veel minder te kiezen valt dan in andere landen waar je volgens hem zelfs voor een compleet ander regime kunt kiezen.

Het zelfbeschikkingsrecht van de burger is al aangetast in Nederland. De rechtse tv media, er zijn genoeg voorbeelden te noemen, dwingen mensen om op tv te komen. Als men niet wil, komt men onherkenbaar in beeld maar er wordt niet altijd gevraagd of je überhaupt wel op tv wilt. Dit is een schending van de parlementaire democratie zoals we die altijd hebben gekend in het verleden. Tijdens zo'n uitzending konden we zien hoe een politieagent een burger afzeikte op dit punt.

Bijna komisch is de uitspraak van Peter R. de Vries die bepaalde SBS6 beelden niet mocht uitzenden van een veroordeelde. Volgens hem heeft de rechterlijke macht niet in de gaten dat de tijden zijn veranderd. De arbeidersklasse is hieromtrent nooit om een mening gevraagd. Er is nooit een referendum geweest hierover. De Vries gaat er gemakshalve er dus vanuit dat we toch een stel makke schapen zijn, wiens mening niet gevraagd hoeft te worden.

De demonstranten van de 1 mei demo dwingen nu juist een uitspraak af en dat is best knap te noemen. De protestbrief van Egbert richting de politie is trouwens ijzersterk opgesteld en legt de vinger op de zere plek. We zien met belangstelling de uitspraak van de rechter tegemoet.