Text Size

Betoging tegen haatfestival van British Nationalist Party (BNP)

Lokaal tegen racismeOp 15 augustus trokken betogers door Derbyshire om te protesteren tegen een “festival” van het extreem-rechtse BNP. “Wie heeft de afgelopen weken meer gedaan om de jobs in dit land te verdedigen dan wat de BNP ooit heeft gedaan? Een jonge Poolse arbeider die mee de vestiging van Vestas bezet hield.” Met dat soort opmerkingen maakten de betogers duidelijk dat de BNP geen oplossingen heeft voor de problemen waarmee de gewone bevolking wordt geconfronteerd.

Door een Britse anti-fascist

In juni raakten Nick Griffin en Andrew Brons verkozen in het Europees parlement. Dat vormde een belangrijke waarschuwing die ook zorgde voor een grote opkomst. Met 1500 betogers waren we drie keer zo talrijk als vorig jaar. Er waren bussen vanuit steden als Dundee, Brighton en Cardiff en veel betogers uit de lokale steden en dorpen.

De centrale betoging trok in de richting van de boerderij waar de BNP-bijeenkomst plaats vond. Vooraan liepen lokale anti-fascisten uit de Amber vallei. Hun spandoek kon op veel bijval rekenen en zorgde ervoor dat veel lokale inwoners naar buiten kwamen om de betoging te zien.

Er was heel wat steun voor de betogers. Een vrouw zei me: “We zijn blij dat jullie hier komen protesteren want we willen de BNP hier niet.” Velen namen pamfletten mee, maar hier en daar was er ook wat vijandigheid.

De Socialist Party kwam tussen met slogans als “Jobs en huisvesting, geen racisme”. We legden uit waarom het in ieders belang is om in te gaan tegen extreem-rechtse racistische groepen als de BNP. “Steunde de BNP de arbeiders van Vestas? Neen!” riepen we doorheen onze megafoon.

Er waren minder incidenten als vorig jaar toen aanhangers van de Socialist Workers Party of het door deze partij gedomineerde “United Against Fascism” zich beperkten tot de slogan “Nazi scum off our streets” waarbij veel lokale inwoners dachten dat dit tegen hen was gericht. Gelukkig waren er dit jaar geen dergelijke incidenten.

Het succes van de betoging vorig jaar en de druk van de lokale activisten en vakbondsmilitanten zorgde ervoor dat de betoging veel dichter bij de boerderij kon raken dan vorig jaar. Rachel Shields, een journaliste van het dagblad Independent die op het terrein van de BNP werd toegelaten, stelde dat de slogans van het protest tot binnen hoorbaar waren.

Een groep BNP-aanhangers raakte aanvankelijk niet tot aan het kamp en moest door de velden trekken om er alsnog te geraken. Deze aanhangers leken radicale neo-nazi’s te zijn, ze brachten zelfs de Hitlergroet. Dat stemde niet direct overeen met het gezinsvriendelijke imago dat de BNP probeert hoog te houden.

Naast de centrale betoging was er nog een groep van zowat 200 activisten die de toegangsweg naar de BNP-bijeenkomst blokkeerden. Dat zorgde ervoor dat een aantal auto’s van BNP-activisten moesten terugdraaien. Jammer genoeg werd dit deel van de actie niet voldoende beschermd en georganiseerd vanuit het UAF dat op het laatste moment tot deze actie had beslist zonder enige discussie met andere organisaties.

Het resultaat van deze risicovolle tactiek was dat er een aantal licht gewonden vielen en een reeks arrestaties. Dat was vooral makkelijk bij het begin van de actie toen er kleine groepjes betogers naar de toegangsweg trokken. Uiteindelijk organiseerden de betogers op de blokkade zichzelf en sloten ze bij de hoofdbetoging aan.

Jammer genoeg maakte dit duidelijk dat de leiding van UAF nog altijd niet bereid is om op een ernstige basis met anderen samen te werken. Dat moet onderdoen voor pogingen van zelf-promotie op korte termijn. Zelfs indien het ten koste gaat van de veiligheid van de betogers.

De politie van Derbyshire kondigde op voorhand aan dat hard zou worden opgetreden. Er werd 500.000 pond besteed aan het politie-optreden tegenover de anti-BNP betogers. Er werd onder meer een vliegtuigje met een camera op afstandbediening ingezet om “bewijsmateriaal” vast te leggen vanuit de lucht. Dat leidde tot een surrealistisch spektakel waarbij het vliegtuigje boven de betogers hing. Uiteindelijk werden heel wat minder mensen opgepakt als vorig jaar.

De focus van de politie lag op de betogers tegen de BNP, voor wat er zich op de BNP-activiteit afspeelde hadden ze geen interesse. Het echte gezicht van de BNP bleek onder meer in Brixton. Toen daar een bus met betogers vertrok, gooiden BNP-aanhangers een grote steen door de ruiten. Dat zorgde voor een glasregen die op de betogers viel, waaronder ook een vakbondsmilitant die al jarenlang lid is van de Socialist Party. Gelukkig vielen de verwondingen nog mee, maar het had even goed erger kunnen zijn. De bus kon uiteindelijk niet vertrekken.

Het verzet tegen de BNP-bijeenkomst neemt toe, dat kan er mogelijk toe leiden dat de BNP deze jaarlijkse bijeenkomst niet meer zal organiseren in deze regio. Het lijkt er alvast op dat de lokale gemeenteraad en de lokale politie spijt hebben van het feit dat ze het de BNP zo makkelijk maakten. Als de BNP in 2010 opnieuw probeert een nationaal “festival” te organiseren, zullen we opnieuw vooraan staan in het organiseren van protest.