Text Size

Frankrijk: Enkele duizenden betogers in een ‘mars tegen bezuinigingen en extreemrechts’

Zondag was er in de Franse regio Pas-de-Calais een betoging met meer dan 5.000 aanwezigen om de kandidatuur van Jean-Luc Mélenchon van het Front de Gauche bij de parlementsverkiezingen te ondersteunen. Hij is kandidaat in Hénin-Beaumont waar ook Marine Le Pen van het Front National opkomt. De betoging werd opgedragen aan Emilienne Mopty, een verzetsstrijdster uit de regio die vrouwenbetogingen organiseerde tijdens de mijnwerkersstaking van mei-juni 1941 en die in 1943 werd geëxecuteerd. Door naar Mopty te verwijzen werd het verband gelegd met de strijd tegen extreemrechts en voor de rechten van de arbeiders.

Door Nico en Alain (België)

We trokken met 12 Belgische activisten naar de betoging om er samen met onze kameraden van Gauche Révolutionnaire op te stappen. We waren overigens niet de enige Belgen op de betoging, er waren ook activisten van de Belgische vakbond ABVV uit Verviers. We hadden een spandoek bij met als slogan: “Syriza, Front de Gauche. Ook in België hebben we een breed politiek verlengstuk nodig”. Onze spandoek en onze slogans op de betoging konden op heel wat steun rekenen. We riepen onder meer slogans als ''c'est pas les immigrés qu'il faut virer, c'est le capitalisme qu'il faut éliminer" (‘Het zijn niet de migranten die weg moeten, het is het kapitalisme dat van de baan moet’) en ''des emplois, pas de racisme, abattons le capitalisme" (‘werk, geen racisme, het kapitalisme bestrijden’).

Vanop het podium was er een toespraak door Mélenchon die de nadruk legde op de kwestie dat de bedrijven uit de handen van de winsthongerige private sector moeten worden gehaald, hij had het zelfs over arbeiderscontrole op de productie en socialisme. Dat werd heel goed onthaald door de aanwezige betogers.

Deze betoging was een uitstekend initiatief dat hartverwarmend was voor de deelnemers. In de verschillende toespraken werd het verband gelegd tussen het kapitalisme en de verdeel-en-heerslogica die ook door extreemrechts wordt gehanteerd. De sprekers van het Front de Gauche stelden terecht dat we het kapitalisme moeten bestrijden en dat werkloosheid en sociale afbraak slechts gevolgen van dat systeem zijn. Mélenchon verklaarde: “We bevinden ons hier niet op het terrein van Le Pen. Dit is het terrein van links, van de rode vlag, van het verzet.” Die verklaring moet concreter worden gemaakt met een programma van sociaal verzet. We moeten socialistische anticrisismaatregelen populariseren om te antwoorden op de eerste bekommernissen van de Franse werkende bevolking: werkloosheid, onzekere contracten, gebrek aan huisvesting, gebrek aan degelijke openbare diensten. Dat moeten we verbinden met een actieplan. Zo kunnen we meteen extreemrechts terugdringen.

De peilingen geven aan dat het Front de Gauche het FN in het district Hénin-Beaumont kan verslaan in de tweede ronde. Er is een offensieve campagne nodig tegen extreemrechts doorheen Europa. De arbeidersbeweging moet daarbij alle onderdrukte lagen aan zich verbinden op basis van een programma dat antwoordt op de crisis van het kapitalisme door de belangen van de meerderheid van de bevolking te verdedigen.