Text Size

Terugkeer van anti-Roma racisme

Deze zomer was er een opvallend nieuw fenomeen in Europa: de terugkeer van de forse uitspraken en acties tegen Roma's en woonwagenbewoners. De Franse president Sarkozy gaf opdracht om kampen van Roma's te ontmantelen en de betrokkenen uit het land te zetten. Sarkozy probeerde met het offensief tegen de Roma’s meteen de aandacht af te leiden van het arbeidersprotest tegen zijn aanvallen op de pensioenen.

De rampzalige economische en sociale situatie in Oost-Europa zorgt voor een toename van het aantal Roma’s in West-Europa. Bij gebrek aan enige opvang komen ze hier al snel in kampen terecht die doen denken aan sloppenwijken. De poging om van de Romabevolking een zondebok te maken, leidde in Frankrijk begin september al tot massaal protest met meer dan 100.000 betogers.

Het verbale protest van een aantal politici tegen het racistische Franse beleid is hypocriet. In ons land greep het CDA al met beide handen deze kans aan om zich ook te profileren tegen de Roma's. Bij overlast moeten ze maar het land uit, stelde CDA parlementslid Mirjam Sterk. Met "overlast" wordt overigens bedoeld: "Roma die niet werken", "Roma die zich schuldig maken aan misdrijven" en "meisjes [die] op jonge leeftijd al uitgehuwelijkt worden of niet naar school gaan". Blijkbaar is de oplossing om Roma's dan maar uit te zetten...

Ook de PvdA gaat mee in de retoriek, met haar burgermeester in Nieuwegein Cor de Vos die alle Roma's etnisch wil laten registreren, iets wat dan niet zo mag heten van de wet. Het Elsevier artikel haalt voormalig integratieminister Eberhard van der Laan aan die vorig jaar een brief schreef over de problemen met Roma, waarin hij stelt "dat deze groep buitenproportioneel vaak bij criminaliteit betrokken is". Net als het CDA gaat dus ook de PvdA mee in de verrechtsing van de retoriek waarin de PVV het ijkpunt in de Nederlandse politiek is geworden.

Tegenover de terugkeer van het anti-Roma racisme is er nood aan verzet. Het Franse voorbeeld toont heel duidelijk hoe dit racisme wordt aangewakkerd om de arbeidersbeweging te verdelen. Wij zeggen: alles wat ons verdeelt, verzwakt ons. We moeten samen opkomen tegen de gevolgen van deze crisis en de pogingen om ons ervoor te laten betalen met een harde aanval op onze levensstandaard.