Text Size

Nazi mars in Berlijn ...komt niet verder dan 350 meter. 15.000 mensen doen mee aan de blokkades

Groots werd de demonstratie van de nazi’s aangekondigd: duizenden zouden door de Berlijnse wijk Prenzlauer Berg marcheren om de kracht van het "nationale verzet" te tonen.  Op het einde waren er slechts 400 nazi's die erin slaagden om naar de bijeenkomst te gaan om vervolgens met meer dan drie uur vertraging te vertrekken.

Holger Dröge, Berlijn

Ze kwamen echter niet verder dan 350 meter. Daarmee hebben ze slechts een fractie van de oorspronkelijke route van 6 kilometer kunnen afleggen. Een verder marcheren zonder massale politiebescherming zou ook nauwelijks een optie zijn geweest.

Ongeveer 15.000 mensen stonden hen in de weg en, ondanks het herhaaldelijk opheffen van blokkades op verschillende punten, is het steeds weer gelukt  de route compleet te blokkeren.

Ook talrijke bewoners hebben zich bij de verschillende blokkades en protestbijeenkomsten aangesloten en ze hebben duidelijk gemaakt dat nazi's niet welkom zijn. Op tal van ramen hingen posters of spandoeken tegen de nazi’s en de burgers maakten hun protest luid duidelijk met potten en pannen.

Een groep van 250 nazi's die er niet in is geslaagd om naar de bijeenkomst te komen, probeerde in Berlijn-Charlottenburg te demonstreren. Zij vielen de politie en voorbijgangers aan, waarna ze elkaar konden ontmoeten op een verzamelpunt in gevangenisschap in Berlijn.

Ook in andere steden protesten tegen de nazi's

In Beieren gingen meer dan 15.000 mensen de straat op uit protest tegen de nazi parade. Bijna 10.000 burgers in Schweinfurt volgden dat voorbeeld en ruim 5.000 burgers gingen de straat op in Würzburg om te demonstreren tegen de nazi’s. Hier gaf de politie vrije doorgang aan de nazi parade.

In Zwickau demonstreerden rond 2000 burgers met het motto: "Onze stad heeft genoeg van nazi's" tegenover een nazi-demonstratie met slechts 300 deelnemers.Ook in Erfurt stopte meer dan 1.500 mensen een mars van zo'n 400 nazi’s reeds na slechts 500 meter.  In Rostock lukte het enkele honderden demonstranten om, met een totaal van drie zitblokkades, de marsroute van de NPD aanhangers te dwingen tot een omleiding.