Text Size

SP en Nederlandse politiek

De komende verkiezingen in Nederland, keuze tussen "gewoon" of XXL-rechts?

Net als in andere Europese landen, lijken de verkiezingen in Nederland in maart a.s. een keuze te zijn tussen het "gewone" rechts van de VVD (Liberalen) en de uiterst rechtse partij van Geert Wilders. De "Partij van de Vrijheid" (met 29 zetels in het parlement van 150 zetels in de peilingen) zou gemakkelijk de grootste partij kunnen worden. De VVD (27 zetels voorspeld) is de andere grote deelnemer. Grote verliezen worden voorspeld voor de PvdA (de sociaaldemocratische partij, van 38 zetels naar 11!), op dit moment in een coalitie met de VVD in een bezuinigingskabinet voor de afgelopen vier jaar.

Artikel door Pieter Brans, Amsterdam

Lees meer...

Verkiezingen 2017: niet weer 4 jaar bezuinigen!

Een landelijk ochtendblad kopte recent:  “U denkt links en stemt rechts”. Als dat klopt, hebben de bazen in dit land het aardig voor elkaar…maar een vlaag van waarheid heeft het wel. Hoe kan het dat de stemming onder kiezers naar links neigt en de verkiezingen volgend jaar een rechts resultaat dreigen op te leveren? Hoe is het mogelijk dat een meerderheid vindt dat de pensioenleeftijd terug moet naar 65, dat het eigen risico in de zorg moet verdwijnen en dat we een parlement en een regering krijgen die daar niet over piekeren?

 

Artikel door Pieter Brans, Amsterdam

Lees meer...

SP dreigt succes bij gemeenteraadsverkiezingen te verkwanselen!

In ons artikel over de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen schreven we dat de SP zich een veel sterker platform had verworven om het bezuinigingsbeleid van VVD en PvdA te keren. En dat de SP daarop kon voortbouwen als zij zou kiezen voor acties en een socialistisch beleid. Dat “als” is een te groot “als” gebleken…In steden als Utrecht en Amsterdam zijn er nu gemeentebesturen met D66, de sterker geworden neoliberale backup van de VVD. De SP doet in deze steden ook mee. De gemeentebesturen zijn des te belangrijker omdat het VVD-PvdA kabinet de bezuinigingen op de zorg uitvoert door ze bij de gemeentes neer te leggen. Gemeentes zijn verantwoordelijk voor de bezuinigingen op de zorg. Dat zou de SP extra voorzichtig moeten maken om tot gemeentebesturen toe te treden. Het zou de SP reden moeten geven voor het vragen van harde garanties dat de gemeentes zich tegen de bezuinigingen van de regering zullen verzetten.

Artikel door Pieter Brans, Amsterdam

Lees meer...

Weg met de VVD-PvdA regering!

Er is nog goed nieuws... De staatsschuld zal in 2080 zijn afgebouwd. Het lijkt wel een sprookje: "En toen de staatsschuld was opgelost, leefden ze allemaal nog lang en gelukkig." De massawerkloosheid wordt misschien minder na 2030, als de babyboomers eindelijk van de arbeidsmarkt zijn vertrokken, mits de robots geen roet in het eten gooien natuurlijk. Maar het slechte nieuws voor het kabinet overheerst. Ondanks de tijdelijke populariteit van sommige ministers en de premier vanwege de internationale crises deze zomer, zakt de VVD van 41 zetels naar 28 en de PvdA van 38 naar 12. Dat betekent dat de regeringspartijen nog maar de steun hebben van minder dan één derde van de kiezers. Het is vooral de taak van de vakbeweging om een einde te maken aan de bezuinigingen en de lage lonen politiek en het politiek zwakke kabinet. De enige reden dat het er nog zit, is dat de oppositie nog zwakker is.

Artikel door Pieter Brans


Belgisch voorbeeld, verzet tegen het bezuinigingskabinet

Lees meer...

Gemeenteraadsverkiezingen: SP krijgt sterkere basis voor verzet tegen bezuinigingen!

Drie dingen staan voorop bij de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart 2014. Eén: VVD en PvdA hebben verdiend een rode kaart gekregen, maar D66 redt het bezuinigingsbeleid, het is nu de grootste partij in Amsterdam, Den Haag en Utrecht. Twee: de PVV deed mee in Den Haag en Almere, maar werd in Den Haag niet de grootste. In Almere bleef de PVV de grootste partij, maar kreeg minder stemmen dan de vorige keer. Wilders pogingen om haat tegen Marokkanen op te wekken, hebben hun doel gemist. En als derde: de SP heeft nu in veel gemeenteraden een sterke positie om de het bezuinigingsbeleid te bestrijden. Er zijn gemeenten waar de SP de grootste partij is, zoals in Heerlen en Nijmegen, maar in veel steden heeft de SP nu een veel sterker platform om het kabinetsbeleid te keren als de partij kiest voor een socialistisch beleid. Dat is misschien nog wel het beste nieuws van deze verkiezingen.

Artikel door Pieter Brans, Amsterdam

 

Lees meer...