Text Size

Commentaar en achtergrond

Kapitalisme in crisis – groeiende steun voor socialisme

Op 16 juni bracht het erg serieuze en erg kapitalistische dagblad New York Times een artikel onder de titel: “Waarom kijken zoveel jonge kiezers naar oude socialisten?” Het artikel ging over politieke figuren als Bernie Sanders in de VS en Jeremy Corbyn in Groot-Brittannië. Zij brachten een enorm enthousiasme teweeg, vooral onder jongeren. Voor alle duidelijkheid: het socialisme van Sanders en Corbyn heeft niets gemeen met dat van de Franstalige PS of de SP.a in België (of de PvdA in NL) die vooral kunnen buigen op een lang palmares ten dienste van de grote bedrijven. Het socialisme dat wel populair is, staat voor een offensief beleid ten dienste van de massa’s. Waar komt deze hernieuwde socialistische wind vandaan en wat betekent socialisme vandaag?

 

Hele establishment ligt onder vuur na brand in Grenfell Tower

Naarmate er meer details bekend raken en het dodental oploopt, wordt steeds duidelijker wat voor een vreselijke ramp dit is. Het vuur in de Grenfell Tower verspreidde zich met een enorme snelheid en ooggetuigen beschreven de hartverscheurende scenes van mensen die wanhopig probeerden te ontkomen.

 

 

Redactioneel commentaar van weekblad ‘The Socialist’

Lees meer...

Trump verslaan kan. De belangrijke vraag is: hoe?

Na 100 dagen in zijn presidentschap heeft Trump de laagste steun ooit voor een Amerikaans president. Maar dat is op zich geen verrassing. Hij werd als tweede meest gehate politicus ooit verkozen. Zijn enige voordeel was dat hij het opnam tegen de enige politicus die nog meer veracht werd dan hijzelf: Hillary Clinton. Je zou denken dat Trump het als president geen vier jaar kan uitzingen. En dat klopt. Trump en zijn kabinet kunnen ten val worden gebracht. Maar daarvoor is een juiste strategie noodzakelijk. Indien dat niet lukt, is een tweede termijn van Trump in 2020 niet uitgesloten.

 

 

Foto: PPICS

Standpunt door Bart Vandersteene, woordvoerder van onze Belgische zusterorganisatie LSP en Amerika-kenner

Lees meer...

Spannende Britse verkiezingen: na verkiezingen is massabeweging nodig!

De opiniepeilingen voor de Britse verkiezingen geven aan dat Labour de achterstand op de Tories aan het inhalen is. Ook na de vreselijke aanslag in Manchester zet deze trend door. Alle delen van het establishment zijn in paniek. De Blairisten binnen Labour zijn een belangrijk onderdeel van deze coalitie en ze zijn doodsbenauwd voor het vooruitzicht van Corbyn als premier op 9 juni.

 

Redactioneel commentaar van ons Britse zusterblad "The Socialist"

Lees meer...

Corbyn komt met links programma: belangrijke stap in goede richting

Jeremy Corbyn stelde zijn verkiezingsmanifest voor met de stelling dat Labour “de partij van de vele mensen is,” terwijl de conservatieve Tories de “partij van de rijken” vormen. Het ontwerp van partijprogramma werd in de rechtse media gelekt en leidde tot een aanhoudende stroom aanvallen op Corbyn. Hierdoor werden zijn voorstellen meteen naar voor gebracht. Op sociale media leidde het tot enthousiaste discussies. In de peilingen ging Labour vooruit tot 32% in de peilingen van Opinium en ORB en 35% in de peiling van ComRes na het lek.

 

Mobiliseren en opkomen voor socialistische verandering!

Redactioneel commentaar van ‘The Socialist’, weekblad van de Socialist Partij

Lees meer...